Een nieuwe bushalte

Mijn zus woont in Hemrik, Friesland. Voor haar huis rijdt elk uur een bus … het ene uur naar links, het andere uur naar rechts. En dat alleen op doordeweekse dagen. Ondanks het lijnnummer 104 betreft het slechts een buurtbus, van Tijnje, via Gorredijk, Hemrik, Wijnjewoude naar Een en Haulerwijk.

Deze lijn heeft overstapmogelijkheden van andere lijnen in Tijnje (lijn 23), Gorredijk Busstation of Lippenhuizen, Driehoek (een vroegere kruising tussen de tramlijnen naar Heerenveen, Drachten en Oosterwolde en Assen – lijnen 20 en 21), Wijnjewoude (lijn 14), Bakkeveen (lijn 84) en Haulerwijk (lijn 84 en 85). Verder kan je er komen met opstappers 6181 (vanuit Drachten) en 6182 (vanuit Gorredijk).

Vanuit het zuiden (Zwolle) is volgens 9292 veruit de snelste optie de trein naar Heerenveen, dan bus 20 naar Gorredijk en dan de 104 naar Himrik, De Manege, met 1h22.

De andere optie

Kijkend op de kaart is er nog een optie: in Wijnjewoude kruist de weg Weinterp de N381 (Emmen-Beilen-Oosterwolde-Drachten), waar lijn 114 Assen-Drachten-Leeuwarden 1x per uur (in de spits 2x per uur) langs komt. Het probleem is echter, dat de buurtbus 104 daar geen halte heeft, de dichstbijzijnde haltes zijn Winjewoude, Opperhaudmare (1 km de verkeerde kant op) en Sparjebird, Binnenwei (de goede kant op, maar 3 km). Een buurtbus mag echter (als het veilig is) overal stoppen – maar dat snapt 9292 niet. Als er geen halte is, kan je er niet op een bus in- of uitstappen.

Een snelle schets toont aan dat het in bepaalde richtingen ook best een mooie overstap is, vooral in de richting waar ik in geïnteresseerd ben, vanuit Assen naar Himrik 7 minuten. De andere kant op helaas 42 minuten, en in de spits 1 (als 114 2x per uur rijdt) – best spannend. Maar er kán tenminste overgestapt worden.

De halte laten plaatsen

Simpelste optie: een halte er bij laten plaatsen. Ik werk zelf bij een busbedrijf, maar niet bij Arriva, dat in Fryslân rijdt. Ik kan het natuurlijk via mijn contacten binnendoor proberen, maar eerst eens via de koninklijke weg: ik klim in de pen en schrijf een brief naar de klantenservice. Of zoals dat tegenwoordig gaat: via Facebook.

Beste,
Ik heb een suggestie: Voeg voor buurtbuslijn 104 in Fryslân een halte "Wijnjewoude,Wijnterp" toe, op de kruising met de N381, waar lijn 114 al een halte heeft. Hierdoor ontstaat er een overstap van een minuut of 7-11 vanuit Assen naar de buurtbus in beide richtingen, en in de spitsen (als lijn 114 2x per uur rijdt) ook een vanuit de buurtbus in beide richtingen naar de bus richting Oosterwolde/Assen.

Deze overstap is er nu natuurlijk ook al omdat de buurtbus overal mag stoppen, maar 9292 zit dit niet omdat de beide omliggende haltes op lijn 104 (Binnenwei en Opperhoudmare) een stuk verder weg zijn.

Hallo, bedankt voor je bericht. We hebben je bericht ontvangen en waarderen het dat je contact met ons opneemt.


Op 31 maart reed ik (met Pasen, met de auto van mijn ouders) over de N381 naar mijn zusje en bij de kruising even goed rondgekeken en toevallig … zag ik rechts iets wat op een halte leek!

De nieuwe haltes zijn geplaatst en worden de dinsdag erna (maandag was 2e paasdag, dan rijdt de bus niet) in gebruik genomen!

Dank je wel Arriva!

De verbinding maken

Op 1 april heb ik gekeken of – voor de dag erna – ik de reis ook daadwerkelijk kon plannen in 9292. Dat bleek niet het geval:

De deelreizen zijn wel mogelijk en sluiten mooi op elkaar aan:

Google plant de reis prima:

Ik heb daar op 1 april (paasmaandag, kreeg gelijk een reactie) contact over gehad met 9292 en kreeg de tip een dag te wachten, maar op 7 april was het nog niet mogelijk.

Gelukkig hebben Eline en later Lynn van 9292 mijn vraag goed begrepen en doorgezet:

Het resultaat

Het is nu mogelijk om vanuit 9292 een reis via Assen en Weinterp naar Hemrik te plannen!

Is dit echte winst? Een beetje. Vanuit Zwolle via Heerenveen en Gorredijk was er maar 1x per 2 uur een mogelijkheid (of vaker, met opstappers), vertrek om 11:48 en aankomst om 13:10, 1:22 dus.
Via Assen en Wijnterp is het vertrek een half uur later (12:15) en doe je er (vanwege de kronkelige route tussen Assen en Oosterwolde) nagenoeg 2 uur over, je komt dus om 14:14 aan, een uur later dan de vorige optie. Maar dat kan beter zijn dan de weer volgende optie, waarbij je nog weer een uur later aankomt.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.